Emil Călinescu: Egalitatea dintre sexe … la vorbe!


Emil este unul dintre bloggerii pe care îi urmăresc cu drag, așa că l-am invitat să scrie un Guest post pe tema egalității de gen. Ce a ieșit? Veți vedea în rândurile de mai jos. Atenție, urmează un articol amuzant și sincer despre bărbați, femei, egalitate și...fotbal feminin. Enjoy!


Egalitatea dintre sexe … la vorbe! 

Despre egalitatea dintre sexe se poate vorbi la nesfârșit. Pe de-o parte, feministele susțin că femeile pot îndeplini absolut orice rol, orice funcție, pe care o dețin bărbații. Pe de altă parte, barbații susțin că anumite chestii sunt făcute prost de către femei.
Mulți bărbați râd de soferițe, spunând că doar o femeie ar putea face asemenea greșeli. Alții râd de pasiunea femeilor pentru fotbal. Cea mai veche replică misogină în acest sens este cea legată de regula offside-ului: cum să vorbesc eu cu ea dacă nu știe nici ce e ala offside? Să nu mai vorbesc despre modul în care mulți bărbați privesc fotbalul feminin. O anomalie a naturii, o contradicție în termeni, o cacofonie sportivă. Nu sunt gândurile mele, ci ale celor care nu văd cu ochi buni acest sport.

Pe de altă parte, feministele exagerează, având cereri dintre cele mai absurde. Cea mai amuzantă a fost cea facută în Marea Britanie prin care se cerea înlocuirea cuvantului misogin “chairman” cu neutral “chairpeople”. Căci însuși cuvântul sugerează faptul că pe acel scaun ar trebui să se afle un bărbat.

Din prea mult exces de zel și din prea puțină utilitate a acestor propuneri, mulți bărbați au împământenit termenul de “feminizde”. Nu toate feministele intră în această categorie, ci doar cele care, din plictiseală, cer lucruri absurde.

Tot aici aș putea vorbi despre campaniile #MeToo ori autohtonul #NuInseamnaNU.
Deci nu voi vorbi despre acestea, ci despre un soi distinct de feminism: cel conform căruia nu ai voie sa JIGNEȘTI femeile. Plecând de la o înțelegere greșită a misoginismului (misogin este atât cel care urăște femeile, cât și cel care le consideră inferioare), mulți consideră că femeile nu trebuie jignite, că anumite cuvinte pot fi spuse despre un barbat și/sau de față cu un bărbat, însă nu e voie să le spui despre o femeie ori de față cu ea. Acum, de unde provine această înțelegere greșită? Păi, ca să înțelegeți mai bine, voi exemplifica direct.

Așadar, dacă întâlnești în viața ta, într-un anumit moment, un bărbat prost, este complet normal, firesc și corect politic să-i spui că este prost. Poți folosi multe alte sinonime, parțiale sau totale: tâmpit, cretin, dobitoc, imbecil, bou. Dacă, însă, dai de o femeie care ți-a dovedit limitele sale intelectuale, tu, ca bărbat cavaler și descuiat la cap, nu ai voie să-i spui acelei femei … adevărul. Ești considerat (de către unii apostoli ai dreptății și ai corectitudinii politice) misogin dacă unei persoane de sex feminine lipsite de foarte mulți neuroni îi vei spune ”proastă”. E mai rău dacă folosești acele sinonime partiale sau totale: imbecilă, cretină, dobitoacă, tâmpită. Iar dacă-i spui ”vacă” e și mai rău, caci o jignești nu doar intelectual, ci și fizic, caci prin apelativul “vacă” insinuezi că ar fi grasă.
Dacă dai de o astfel de femeie în mediul online, dacă pur și simplu o persoană de sex feminine începe să te jignească (ori să te ironizeze, mă rog, vorba vine, dacă nu este foarte mobilată la mansardă nici glumele nu sunt amuzante, dar mă rog, să acceptam, totuși, că ironia este prezentă atunci când cel care o face ȘI-A dorit să facă o glumă), tu nu ai voie să-i răspunzi așa cum i-ai face unui bărbat. “Pentru că sunt un gentleman, prefer să nu răspund”. Dacă îndrăznești să-i răspunzi, Doamne-ferește s-o ironizezi, poliția corectitudinii politice te va taxa imediat.
La fel stau lucrurile și-n cazul politicienilor de sex feminin. Despre un politician de sex masculin ai voie să spui orice, tu ca politician situat de cealaltă parte a baricadei, însă că dacă-i vorba de o femeie, pentru a nu inflama publicul, te rezumi la a spune: “Pentru cp eu sunt bărbat și ea femeie, prefer să tac”. Pentru că, nu-i așa, prostia și grobianismul sunt atribute exclusive masculine.

Acum, să ne gandim logic. Egalitatea dintre sexe este un lucru care trebuie privit în ambele sensuri. Nu spune nimeni că ar trebui să-ți folosești forța și să te apuci să bați femei (deși, credeți-mă, am întâlnit niște femei care mă puteau lăsa lat), acolo e clar că ai un avantaj cert în fața lor. Însă dacă ele, femeile, cer egalitate în drepturi, atunci să nu se mai comporte ca niște mimoze. Dacă sunt egale în fața bărbatului, înseamnă că pe ele le doare la fel de mult o jignire cum îl doare și pe bărbat. Înjurături știu și ele, iar dacă societatea trebuie să accepte ca inteligența, genialitatea și alte calități pozitive apartțn ambelor genuri, atunci aceeași societate trebuie să accepte și că defectele sunt unisex. Există prostie, imbecilitate, stupiditate, cretinism și nesimțire în rândul ambelor sexe. Nu știu unde este ea majoritară, dar nu este deloc relevant asta.

Drept urmare, Eu, Emil Calinescu, voi semnala prostia indiferent de unde vine ea. Fac asta atât pe blogurile mele (și, credeți-mă, am unde, caci dețin 11 bloguri, 2 dintre ele fiind link-uite pe parcursul articolului), cât și pe propriul profil de Facebook. Bineînțeles, o fac și offline, din acest motiv unele persoane de sex feminine au ajuns să mă evite. Nu este dovadă de inteligență, dimpotrivă.
Și să nu aveți alta impresie: eu chiar cred în egalitatea dintre sexe. Eu chiar cred că dacă o femeie m-a înjurat, trebuie s-o înjur și eu. Și, fără să fiu misogin, în privința debitului verbal, într-un duel live, față-n față (mă rog, în zilele astea cu respectarea distanțării sociale), multe femei au avantajul debitului verbal crescut. Pe românește, bărbații s-ar putea să fie sexul slab atunci când e o ceartă. Dar știți cum e: egalitatea dintre sexe, pentru feministe este prezentă fie când femeia e egala cu barbatul, fie când ea este superioară. Pardon, am gresit, am scris feministe în loc de feminizde. Îmi cer scuze pentru asta 😊

Comments

Popular posts from this blog

Cine e Momo

Tu ce mănânci când nu știi ce să mănânci?

Nimic nu e degeaba